Puding Ni pun dah selalu buat. baru-baru ni pon buat utk abi bwk g opis. ini rasanya masa open house kat umah makngah d kinrara. ini lagi 1 faberet abi. kalau buat ni, mesti abi yg jd tukang masak caramelnyer. hehehe...siann abi. hangus tangan katanya. mana taknya dia suka puding ni berkuah. so kene la buat caramel lebih..
resepi ni dah lupa dapat kat mana. dah lama tersimpan kat kitab purba umi.
Bahan A:
- 2 senduk gula
- 1/2 cawan air
Bahan B:
- 1 bungkus agar-agar (10gm)
- 4 cawan air
- 2 1/2 senduk gula (senduk nasi)
Bahan C:
- 1 tin susu cair 400gm (umi used ideal)
- 2 sudubesar tepung kastad
- 1 st esen vanila
- 3 biji telur saiz kecil/sederhana
CARA MEMBUATNYA:
1. Bahan A di bancuh dan dimasak di atas api hingga menjadi karamel (warna btukar jd coklat) dan bancuhan juga jd pekat dan bertali) kemudian tuangkan karamel ke dalam acuan yang akan digunakan untuk membekukan puding. ketepikan
2. Bahan B dibancuh dan dimasak atas api hingga mendidih. Kecilkan api. masukkan bahan C yang telah diblender terlebih dahulu. kacau sebati sehingga agak pekat. anggaran masa 4-5mins.
3. Matikan api, dan masukkan adunan kedalam acuan berisi karamel tadi. sejukkan dalam peti ais.
TIPS:
*gunakan non stick pan utk masak caramel
*buang tali pusat telur dgn teliti untuk pastikan ia tidak hanyir. umi selalu tapis dulu telur slps buang tali pusat sblm guna untuk buat puding.
No comments:
Post a Comment